Fotósuli

A fényképezés nem boszorkányság

Új barátaid, a természetes tavaszi fények

2017. május 23. 09:00 - Feggaris

Fény nélkül nincs fotográfia, ez bizonyára számodra is evidencia. (És nem csak azért, mert a ’photo’ szó görögül fényt jelent.) Ha bennünket kérdezel, van, hogy a megvilágítás fontosabb, mint a felbontás. A nyár elkényeztet a természetes világítás változatos fényforrásaival. De mi a helyzet tavasszal?

 

30792029_l.jpgForrás: 123rf.com

 

A profik egyik nyári trükkje, hogy korán reggel vagy este fotóznak, hogy kihasználják a lényegesen lágyabb fényeket. Az ellenfény vagy egy túl hosszú árnyék bizonyos napszakokban kivédhetetlen. A szabadtéri fotózás tavasszal is kihívás. Egyik percről a másikra változik az időjárás, vele együtt a fény is. Mi mégis azt javasoljuk, merj hibázni is, hiszen így tanulhatsz meg bánni a fénnyel!

 

Ismerkedj a természetes fényforrásokkal – Tavasszal bármely napszakban próbát tehetsz, ritkán vagy kitéve túl erős fénynek. Kezdd azzal, hogy megállapítod, honnan jön a fény: napfényről van-e szó, szórt fényről, vagy a környezet által visszavert fényről, mely a visszaverő felület minőségétől függően lehet kemény, vagy szórt.

 

Ismerkedj az árnyékokokkal – Az árnyék létrejöttének feltétele épp a fény egyik fő tulajdonsága. Mégpedig az, hogy egyenes vonalú terjedése miatt egy sötét részt látunk az adott tárgy mögött. Egy szép tavaszi napon napszúrás nélkül, kényelmesen figyelheted meg az árnyékok változásait. Az erősebb, direkt fény kemény árnyékokat eredményez. Ha nem akarod, hogy árnyék zavarja például egy épületfotódat, akkor fotózz felhős időben, szórt fényben.  

Gyakorold az ellenfényben fotózást – Ezen általában a nappal, mint fényforrással szembeni fotózást értjük. Előfordulhat, hogy képed tárgyából semmi nem látszik, ellenben a hátulról érkező fénycsóva beteríti a képet. Ellenfényben is lehet fotózni, de meg kell szelídíteni a fényt. A profik erre derítőlapot vagy HSS képes vakukat használnak, ha ez nem áll rendelkezésedre, akkor se ess kétségbe, a sziluet képek is érdekesek. A lényeg épp a tanulás, a kísérletezés!

 

Fordítsd előnyödre a váratlan helyzeteket  ̶  Tavasszal pillanatok alatt változhatnak a fényviszonyok. Esti sötétség támad az érkező vihar miatt, vagy felhők úsznak el a nap előtt. A hangulatos időjárási jelenségek az év minden szakában jó fotótémát jelentenek, tavasszal azonban még több esélyed van arra, hogy látványos időjárási képeket készíts.

 

És még egy hasznos tipp: akár a fekete-fehér képeknél, a tavaszi kültéri fotóknál is hasznos, ha RAW-formátumban fotózol. Így nyitva hagyod a lehetőséget arra, hogy kedvedre formáld a képet (és ebből is tanulj).

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://fotosuli.blog.hu/api/trackback/id/tr4612525789

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása