Fotósuli

A fényképezés nem boszorkányság

5 jótanács, amitől jobb képet csinálhatsz most karácsonykor...

2015. december 17. 12:08 - Feggaris

Mindenki szereti a karácsonyi fotókat. Ilyenkor összegyűlik a család, azokkal is találkozunk, akikkel az év más napjain amúgy nem szoktunk vagy csak ritkán. Évről évre elővéve ezeket a fotókat, láthatjuk, hogy ki hogyan változott, a gyerekek mennyit nőttek. De persze az sem mindegy, hogy milyenek ezek a képek, hiszen nem mindig sikerülnek úgy, ahogy szeretnénk…

Ha ismered a problémát és idén karácsonykor Te is jobb képeket szeretnél készíteni a családról, mint tavaly, akkor érdemes betartanod az alábbi tanácsokat:

1. Tervezd meg!
Gondold át, hogy milyen képet szeretnél készíteni, “tervezd” meg a hangulatát, a stílusát. Találd meg a helyszínt, ami mondjuk lehet a karácsonyfa vagy egy kandalló előtti terület.
Alaposan vedd szemügyre a hátteret is! Nem lesz ugyanis meghitt emlék a karácsonyi családi fotónk, ha egy-egy nem odavaló dolog belelóg a képbe.

Ne hagyd számításon kívül a spontán képeket sem! Nagyon szép fotókat készíthetsz akkor is, amikor a gyerekek díszítik a fát vagy terítik az ünnepi asztalt.

2. Vegyetek fel alkalomhoz illő ruhát!
A legjobb választás az egyszerű, klasszikus ruha, ami tükrözi az egyéniséget. Válasszatok semleges, pasztell színeket, kerüljük a nagy mintákat, így a figyelem nem a ruháké lesz, hanem azoké akik viselik azokat.

34053309_m.jpg

3. Állítsd be a fényképezőgépet!
Manapság, amikor már mindenki digitális fényképezőgéppel készíti a fotókat, hajlamos elhinni, hogy a fotózáshoz, pusztán csak kattintgatni kell.
Pedig ez korántsincs így. A fényképezőgépek ugyanis rengeteg beállítási lehetőséggel rendelkeznek. Ha nem tanultál fotózást a legjobb választás az “Auto mód”. A családi portrékhoz pedig használd a “Portré módot”.

Ha mégis szeretnél kísérletezni a manuális beállításokkal fontos az ISO, másnéven a fényérzékenység beállítása. Ha nem akarsz bemozdult képeket, akkor válaszd a megfelelő ISO-t, magasabb ISO–nál gyorsabb zársebességet tudsz használni. A fehéregyensúly beállítása is fontos a színhű képekért, ezt a gépeden white balance-ként találod. Az ikonok sokat segítenek a megfelelő beállításhoz.

4. Tartsd stabilan a fényképező gépet!
Ha rosszul tartod a kamerát, az rossz felvételekhez vezethet. Nem elég a kamerát egy kézben tartani! A nagy kijelzős digitális készülékeket is meg kell alulról támasztani a másik kezeddel, hogy az exponáló gomb lenyomásakor ne mozduljon el a fényképezőgép.
Hosszabb záridőnél, vagy teleobjektívnél érdemes állványt használni.

5. Figyelj a fényekre!
Talán ezzel kellett volna kezdeni. A fény messze a legfontosabb eleme a fényképzésnek.
Kerüld a kevert fényeket,
pl. neoncső, napfény, izzólámpa, vaku variácókat. Fontos, hogy a fény ne a család háta mögül érkezzen. Ha a mégis ez történik, segíthetünk vakuval, méghozzá a derítő mód választásával.

Ha nem beépített vakut használsz, akkor azt irányítsd az oldalfalra vagy a mennyezet felé, ami így visszaveri a fényt és derítőfényként fog működni. Így elkerülheted a csúnya éles árnyékokat és vörös szemeket.

Amennyiben sikerül ezeket a tanácsokat betartanod, már sokkal jobb fotóid lehetnek. Próbáld ki!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://fotosuli.blog.hu/api/trackback/id/tr388179414

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása