Fotósuli

A fényképezés nem boszorkányság

A portréfotózás "Arc Poetikája"

2016. május 23. 06:00 - Feggaris

Amikor porté fotózásról beszélünk, nem az útlevél képünkre gondolunk. Nagyon szép, érdekes kompozíciókat készíthetünk, ha használjuk a környezetet is.

6768523_m.jpg

 

Mutassuk be a személyiségét

Sokan használják azt a módszert, hogy az arcok mellé valamilyen jellegzetes motívumot állítanak, ez lehet egy-egy tárgy vagy ruhadarab, ami arra kultúrára jellemző. Az a fontos, hogy be tudjuk mutatni az alanyunk személyiségét, életkörülményeit. Nagyon izgalmas képeket készíthetünk így. A legjobb portré képeket spontán készíthetjük, főleg akkor, ha a modell nem tud róla, hogy fényképezzük. Próbáljunk a lehető legközelebb menni a témához. Porté esetén a modell arca és válla legyen a képkivágásban, a háttér ne vonja el a figyelmet az alanyról.

A gyerek mindig hálás téma. 

Azonban a gyerekek eleven, mozgékony modellek, ezért nélkülözhetetlen az autofókusz és automata expozíció használata. Így már nem is marad más dolgunk, mint, hogy jól válasszuk meg a képkivágást és a megfelelő pillanatban megnyomjuk az exponáló gombot egy tökéletes képhez. Persze a megfelelő pillanat elkapása nem könnyű, mert a gyerekek gyakran gyorsabbak, mint a gépünk, ezért inkább előre állítsuk be amit csak lehet.

Kultúrák arcai

Nyaralás, utazás alkalmával remek portékat készíthetünk. Az idegen kultúrák nagyon sok és érdekes témát adnak a fotósoknak. A gépünk mindig legyen kéznél. A jó képekhez elengedhetetlen a jó szem és a gyors reflexek. Játszunk a képkivágással is. Ugyanarról a témáról készíthetünk portét, egész alakos képet és az embert és a környezetét is bemutató képet is.

Önarckép

A szelfik korában, nem egyedi, ha megörökítjük magunkat utazás alkalmával. Ha a gyönyörű tájat is meg akarjuk mutatni, akkor mi csak mellékszereplők legyünk a képen a táj társaságában. Így be tudjuk mutatni a hely hangulatát is. A beállításoknál elsősorban a táj számára ideális megvilágítást válasszuk. A modell is fontos a képen, mert életet visz a képbe, ezért ügyeljünk arra is, hogy ne vesszen el a képben. Használjunk nagy látószögű objektívet, nagy mélységélességet. Ez segít, hogy a táj és a képen szereplő modell is éles legyen.

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://fotosuli.blog.hu/api/trackback/id/tr268732182

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Voznyák Pista2 2016.05.23. 15:48:32

"A legjobb portré képeket spontán készíthetjük, főleg akkor, ha a modell nem tud róla, hogy fényképezzük. Próbáljunk a lehető legközelebb menni a témához."

A kettő sajnos üti egymást. Én gyakran egy 300-as obit használok, akkor elég messze maradhatok ahhoz, hogy ne vegye észre hogy fotózok.

Garin 2016.05.23. 16:38:58

"Így már nem is marad más dolgunk, mint, hogy jól válasszuk meg a képkivágást és a megfelelő pillanatban megnyomjuk az exponáló gombot egy tökéletes képhez."

Nos, ez egy igazán hasznos tanács, biztosan sokan meg is fogadják és ontják majd a jó képeket és a tanácsnak köszönhetően nem kell éveket egy fotós iskolában tölteniük, aztán egy életen át gyakorolni.

Most komolyan. Ez az írás kinek készült? Mert hogy egy fikarcnyi használható "jótanács" sincs benne. Esetleg, hogy mindig legyen kéznél a gépünk ...
süti beállítások módosítása