Fotósuli

A fényképezés nem boszorkányság

Lehet-e Nappal szemben fotózni? Ellenfény és sziluett

2016. június 09. 06:54 - Feggaris

 

Abban a megvilágítási alaphelyzetben, amelyet ellenfénynek hívunk, nagy jelentőséget kap a körvonal, a sziluett.

A sziluett jelentése árnyékrajz, és a francia nyelvből ered.

Az ellenfényben történő, sziluett fotózás lényege, hogy a témánk sötét, a világosabb háttér előtt. Ekkor a részletek nem, pusztán a témánk alakja lesz a képen meghatározó.

A sziluett fotózást mindenkinek érdemes legalább egyszer kipróbálnia, mert fantasztikus érzelmeket lehet vele közvetíteni. Titokzatos, drámai és sejtelmes hangulatot áraszt. Felkelti a nézők kíváncsiságát.

sziluett

Ellenfényben nagyon hatásos fényképeket készíthetünk. Ellenfény származhat műtermi vagy kültéri fényforrásból, lehet természetes vagy mesterséges, az ellenfény megrajzolja a látvány részeinek körvonalait. Az ellenfény és az optika felől érkező fény aránya dönti el azt, hogy a maradnak-e finom részletek vagy pontos sziluettet fényképezünk.

Az ellenfénnyel az alanyunk egész alakját körberajzolhatjuk, ha a háta mögött, a képen kívül helyezzük el a fényforrást. Ha szeretnénk, hogy az árnyékokban maradjon részlet, az optika irányából is meg kell világítanunk az alanyunkat. Azonban, ha tökéletes sziluettet szeretnénk, akkor használjunk erős ellenfényt, az optika felől pedig semmilyen világítást ne alkalmazzunk. A fényt ebben az esetben a háttéren kell mérnünk, hogy be tudjuk állítani az expozíciót.

Amikor a szabadban napfénnyel szemben fordulva fényképezünk csodálatos képek születhetnek. Használjuk bátran az ellenfényt, mert gyönyörűen kirajzolja a témánk körvonalait. Amennyiben emberi sziluettet fényképezünk figyeljük meg, hogy milyen szép, csillogóvá teszi a modellünk haját az ellenfény.

Ha világos háttér előtt, vagy vízparton készítünk képet, ott a témánk eleve ellenfénybe kerül. Figyelnünk kell, az ellenfény és a gép irányából érkező fény arányára is. Ha nagy a kontraszt, akkor vakuval vagy derítőlappal a sötétebb részeket világosabbá tudjuk tenni, így láttatni tudjuk a finom részleteket is.

Menjünk napnyugta előtt egy órával fényképezni, ekkor a Nap szép, meleg fénnyel rajzolja körbe a témát. Kísérletezzünk!

További praktikus tippek a blogon.

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://fotosuli.blog.hu/api/trackback/id/tr958775778

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

IT jegyzet (törölt) · http://itjegyzet.blog.hu 2016.06.09. 18:31:45

Azért ehhez nem árt egy jóminőségű objektív. Sok éve, kurva drágán megvettem egy EF24-70/2.8L objektívet. Ellenfényben, főleg naplemente és napkelte környékén olyan lesz a kép, mintha sűrű ködben fotóztam volna.
Hasonlót produkált a mobilom is, de annál egyszerű volt a megoldás: véletlenül zsíros kézzel értem hozzá a lencséhez. :)

fotosuli · http://fotosuli.com 2016.06.09. 19:09:16

@IT jegyzet: Hát, igen, vannak buktatók. Ez benne a szép....

Fotósképző · fotoskepzo.hu 2016.06.09. 21:11:12

Az elenfényben való fotózást hívták az 1920-30-as években magyaros stílusnak. Ez akkoriban igazi hungarikum volt, számtalan nemzetközi sikert értek el ezzel a stílussal a hazai fotósok. Ezt a tényt manapság a fotós megmondóemberek agyonhallgatják, s ha említik is, akkor is csak mint valami jelentéktelen érdekességet. Pedig a jelentősége nagy és amint a cikk is említi, hatásos képi eszköz., amivel érdemes élni, amit érdemes megtanulni! Ellenfényben nem egyszerű ugyanis fotózni: a jó objekítv mellett a témát is a megfeleő szögből kell megfogni,komponálni. Igaz, a mai képfeldolgozó szoftverek ebben nagy segítségünkre vannak, s többek között éppen emiatt éli az ellenfényes fotózás a reneszánszát.

Ja, és egy kis javítanivaló: "nappal szemben" nem lehet fotózni semmiképpen! De, "Nappal szemben" már igen! A Nap egy égitest, nagy kezdőbetűvel írjuk a nevét. A nap egy adott időszak, 24 órából áll.
Szívesen! ;)

fotosuli · http://fotosuli.com 2016.06.10. 13:09:02

@bestpixel: köszi! [Te kis nyelvtanrasszista :-)]
süti beállítások módosítása