Fotósuli

A fényképezés nem boszorkányság

Van amikor fekete-fehér a világ

2016. június 14. 08:14 - Feggaris

Biztos láttál olyan fekete-fehér fényképeket, amik nagyon megfogtak. Sok olyan téma van, amelyek színek nélkül sokkal kifejezőbbek, többet mondanak. A fekete-fehér fényképezéshez, azonban más látásmód szükséges. Nagyon fontos látni a részleteket, a formákat, játszani kell a fényekkel és az árnyékokkal. Ha megnézel több fekete-fehér képet, láthatod, hogy letisztult, a fényekre, a formákra összpontosít. A fekete-fehér fényképek nagyon hatásosak, mély mondanivalóval.

fekete-fehér képek

A digitális technika előnye, hogy egy-egy képet utólag is fekete-fehérré varázsolhatsz. Az utómunkával a kívánt kontrasztot és a tónusokat beállíthatjuk. Világosíthatunk vagy sötétíthetünk a képen. Azért jó fekete-fehér képet készíteni nem csak ennyiről szól.

Ha egy képet egyszerűen fekete-fehérré alakítunk, valószínűleg sivár fotót kapunk. A témánk beleolvad a háttérbe.

A szép fekete-fehér képek egyik titka, hogy az objektív elé vagy mögé helyezett különböző színű szűrőkkel változtatják meg a fotósok a színek hatását. Ezzel a technikával a fő téma, – ami színesként egyértelműen behatárolható, viszont fekete-fehérként beleolvad a háttérbe –, szűrő segítségével kiemelhető. Ezt azonban gyakorolni kell. Nem is keveset, hiszen a fényképésznek a színes látvány alapján kell eldöntenie, hogy hogyan fényképezzen. Előre kell látnia az eredményt fekete-fehérben.

A fekete-fehér fényképezés legfontosabb eleme szintén a fény, akár a színes fényképeknél. Erős fényre van szükség. Kísérletezhetünk a fényforrás jellegének és a fény irányának a képre gyakorolt hatásával. 

A fekete-fehér képeket nagyon erőssé, hatásossá teszik a kontrasztok. Próbáljuk ki, hogy a fényképezendő téma háta mögül kapja a fényt és a fekete-fehér képeken csak a sziluett lesz látható. Ez a kontraszt fogja nagyon erőssé tenni a képet. 

Sok olyan fekete-fehér képet láthattál már, ami különböző formákat, textúrákat mutat meg. Ha vonalakat és formákat fényképezel, a fekete-fehér változattal nem lehet hibázni, ezek a képek mindig jól sikerülnek.

Ha van olyan színes képed, ami nem sikerült túl jól, esetleg nem illenek össze a színek, nem jó a fény, próbáld ki, hogy milyen fekete-fehérben. A színes képeken elvonhatják az élénk, harsány színek a néző figyelmét.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://fotosuli.blog.hu/api/trackback/id/tr478794818

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása