Fotósuli

A fényképezés nem boszorkányság

A fotósok chiptuningja

2016. június 29. 07:00 - Feggaris

A fényképek minőségét alapvetően határozza meg a kép élessége. Ha a fotó nem éles, a részletek nem lesznek jól láthatók, a színek szétfolynak, a kép nem él. Nem véletlenül fontos, hogy éles képet adó objektívvel dolgozzunk és a gépünknek minél nagyobb legyen a felbontása. 10006031_m.jpg

Egyes hibákat persze ma már orvosolhatunk képfeldolgozó programokkal. A legismertebb az Adobe programcsalád Photoshop programja. Ma már szinte nincs is olyan kép amely nincs manipulálva. A programmal javítható a bőr tónusa, az apró hibák eltüntethetők, lefaragható pár centi vagy igazíthatók a formák, ívek. A sztárok már a paparazzi fotókat is megrendelik és manipulálják. Hát hogy néz az ki, hogy a magazinok címlapján gyönyörűek, izmosak és vékonyak, viszont a nyaralási képeken ott a narancsbőr. 

Persze a legjobb, ha nem esünk túlzásba, lehet jól is használni, mindig van arany középút. A kép akkor jó, ha nem módosítják túlzottan az eredeti képet és tartalmat. Ezt felismerte az Adobe is és ezért piacra dobta a Lightroom programot, melyet kifejezetten fotósoknak fejlesztettek, hogy a legszükségesebb korrekciókat el tudják gyorsan végezni.

A program kezelését meg kell tanulni. Számos tanfolyamot találhatunk, de autodidakta módon is meg tudjuk tanulni. Nagyon sok oktató anyagot és rengeteg videót találhatunk a neten. Ha tudunk angolul még több lehetőségünk van, de szerencsére már nagyon sok magyar nyelvű anyag is elérhető. Itt is, akár a fényképezéskor a legjobb, ha kísérletezünk. Ne feledjük, hogy ilyenkor érdemes az eredeti képet meghagyni és egy másolaton dolgozni. A Photoshop rengeteg trükköt és funkciót kínál. Már rövidebb tanulással is szuper készségekre tehetünk szert, de valószínűleg ez még csak a jéghegy csúcsa.

Találhatunk nagyon pontos leírásokat, melyek lépésről lépésre bemutatnak egy-egy technikát, munkamenetet. Viszont sokszor előfordul, hogy több képen is ugyanazokat a lépéseket kell végrehajtanunk és ez bizony nagyon sok időbe telhet. Erre is van megoldás. Nagyon sok Action létezik különböző műveletsorokhoz, melyet, akár fotók százain is alkalmazhatunk.

Érdekel a fotózás? Olvass tovább a fotosuli blogon!

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://fotosuli.blog.hu/api/trackback/id/tr628834830

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Amator 2016.08.20. 19:31:16

"Nem véletlenül fontos, hogy éles képet adó objektívvel dolgozzunk és a gépünknek minél nagyobb legyen a felbontása. "
Az objektívet értem, de azt nem, hogy a felbontás miért érdekes, amikor a képeket 99.9 százalékban képernyőn nézzük vissza, aminek jó esetben 2 Megapixel a felbontása, kb.
süti beállítások módosítása