Fotósuli

A fényképezés nem boszorkányság

Őrültség-e egy fesztiválon fotózni?

2016. július 02. 09:31 - Feggaris

Itt a nyár, kezdődnek a fesztiválok. Szuper képek születhetnek, érdekes és egyéni alanyokkal, nem mindennapi környezetben.

Ha egy koncerten akarsz fotózni, nem csak a szerzői jogi problémákkal kell elgondolkodnod, hanem technikai kérdések is felmerülnek.

A fesztiválokon és a koncerteken történő fotózás nagy kihívás. Ezek nem beállított képek. Sőt, leginkább kiszámíthatatlan mozdulatokra kell számítanunk. Az esti koncerteken kevés a fény. Jókor kell lennünk jó helyen, hogy elkapjunk egy-egy érdekes pillanatot. Ráadásul a tömeg sem kedvez a fényképezésnek, nagyon stabilan kell fogunk a felszerelésünket. A koncert-, rendezvényfotózás szinte egy külön szakma, gyakorolnunk kell. Nagyon gyorsan kell dolgoznunk, úgy, hogy a körülöttünk lévők nem lesznek ránk tekintettel.

koncertfotó

Nem mindegy az sem, hogy milyen felszerelést viszünk magunkkal. A gépváz legyen magas ISO támogatású, mindezt alacsony zajszint mellett. Legyen lehetőségünk gyors sorozatfelvételeket is készíteni.

Legyen nálunk több objektív, nagyon leegyszerűsítve 10-200mm-ig. Ha szerencsénk van és az első vagy a nulladik sorból fotózhatunk, akkor elég, ha 100 mm fókusztávolság alatti van nálunk.

A gépbeállítások nagyon fontosak. ISO 800 és 1600 közti érzékenység szükséges lesz. A fénymérésnél is más technikát kell alkalmazni, a legjobb, ha részleges fénymérést használunk, mert így nem zavar be a háttérből érkező fény.

Tág rekesszel dolgozzunk és hosszabb záridővel, hogy elegendő fény jusson a gépbe. Vigyázzunk, hogy ne legyenek életlenek a képek, ami hosszabb záridőnél előfordulhat.

Használjunk manuális fókuszt, mert az autófókuszt meg fogják bolondítani a fények és csak keresgélni fog. Így sok helyzetről lemaradhatunk. Mindez érvényes a zoom-os objektívekre is, ahol korrigálnunk kell az élességet.

A felszerelésnek mindig az egyik legfontosabb tagja a tartalék akkumulátor és memóriakártya. Bármilyen szuper is a felszerelésünk, ha kifogyunk az akkumulátorból vagy nincs elég tárhelyünk.

Ha egy koncertet fotózunk nagyon jó képeket készíthetünk. Egy beállított díszletben szerepelnek a fellépők, akiknek a feladata a szórakoztatás, a nagy fesztiválokon a világítás is jó szokott lenni, így minden adott a jó fotóhoz.

További ötletek a jó fotókhoz: fotosuli.blog.hu

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://fotosuli.blog.hu/api/trackback/id/tr448856988

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása