Fotósuli

A fényképezés nem boszorkányság

Szipál Márton

2016. július 30. 11:23 - Feggaris

Szipál Márton, a külföldön Martin Szipálként, művésznevén Martin S. Martinként ismert fotóművészre méltán lehet büszke aki magyar.

Szipál Márton Szolnokon született 1924-ben. Édesapja is fényképész volt, a császári udvar hivatalos fényképésze. Gyermekkorában nem akart fotós lenni, bár édesapja folyamatosan tanította neki a mesterséget. 

Végül mégiscsak fényképész lett. Pénzt kellett keresnie. Az eredeti terve az volt, hogy orvos lesz, azonban a menyasszonya is orvosnak tanult és egyiküknek dolgoznia kellett. Szipál elindított egy fényképész üzletet Debrecenben. Az üzlet nagyon sikeres lett, így végül folytatta édesapja szakmáját.

Remek üzleti érzékkel rendelkezett. Eleinte az akkori hírességeket úgy csalogatta az üzletébe, hogy ingyen fényképezte őket. Közben nagyon jó kapcsolatot alakított ki velük, akik a tehetséges fényképész hírét továbbadták. 

Az amerikai útnak egy barátjával vágott neki. A tehetsége természetesen ott is gyorsan megmutatkozott. Bár először egy fényképész üzletben dolgozott, de ekkor még mint laboros munkatárs. Egyszer a főnöke meglátta egy idős asszonyról készült képsorozatát, ami nagyon megtetszett neki. Felajánlotta Szipálnak, ha megtanul 200 angol szót, akkor a fizetését megemeli, majdnem megötszörözi. Ez hatalmas motiváció volt. Szipál éjjel-nappal angolt szavakat tanult és végül meg is kapta az ígért fizetésemelést.

Később saját stúdiót nyitott egy barátjával a Sunset Boulevard-on. A szerencse a kezére játszott, mert nagyon jó áron tudták bérelni az üzletet egy idős hölgytől, aki segíteni szeretett volna a magyar menekülteken. Az első sikereket John Wayne hozta el számára. Szipál felesége üzletébe betért Wayne, akit Szipál lefotózott és a képet kiállította a fényképész üzlet kirakatába. Ekkortól egyre több híresség szerette volna, ha Szipál fotózza. Végül a kirakatába minden hónapban más-más hírességek képei kerültek. 

Tudta, hogy a modelleknek időre van szükségük, hogy felszabaduljanak a kamera előtt. Ezért akár órákat is szánt egy-egy modell fényképezésére. 

„Amikor semmi idegességet nem látok a modellen, akkor megnyomom a gombot.” – mesélte egy interjújában. 

1997-ig élt az Amerikai Egyesült Államokban, ekkor visszatért Magyarországra. Itthon fotózott és tanított. 2004-ben jelent meg az életéről szóló könyv, Sztárok sztárfotós szemmel címen.

Szipál Márton több hazai és nemzetközi pályázaton nyert díjat. Munkáit a kecskeméti Magyar Fotográfiai Múzeum őrzi.

Szólj hozzá!
Címkék: fotosuli Szipál

A bejegyzés trackback címe:

https://fotosuli.blog.hu/api/trackback/id/tr988891614

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása