Fotósuli

A fényképezés nem boszorkányság

A fotós és az időjárás

2016. szeptember 21. 13:30 - Feggaris

Tájképet leginkább napos időben szoktunk fotózni. Először is sokkal kellemesebb egy szép napos időben sétálni egyet, másodszor pedig a táj ilyenkor a legszebb.

A kora reggeli és a késő délutáni fények nagyon szerencsések a fényképezés szempontjából, mert a Nap fénye ilyenkor melegebb tónusú és szép színeket ad a képünknek. Jó program lehet, ha kora reggel útra kelünk és alkonyatig fotózunk. Így a nap minden szakaszát, minden fényét kihasználhatjuk. Délben is lehet nagyon jó fényképeket készíteni, főleg, ha a cél az, hogy erőteljes, harsány fényekben mutassuk meg a tájat. Persze ilyenkor jó, ha használunk derítőlapot, hogy az apró részleteket meg tudjuk mutatni.

25079574_m.jpg

Sokan szeretik a napfény optikájára eső napfény gyűrűit, foltjait megmutatni. Azonban nem árt óvatosan kezelni ezt a témát. Ha jól használjuk, akkor ezzel érzékeltetni tudjuk a Nap melegét, a levegő forróságát, ám, ha nem jó helyre kerül a képen, akkor inkább zavaró eleme lesz a kompozíciónak. Ha nem szeretnénk a Nap visszatükröződéseit látni a képeinken, akkor használjuk az objektívre szerelt napellenzőt.

Ha borult, felhős az idő, akkor is készíthetünk csodálatos képeket. A felhők nagyon látványos elemei lehetnek a képnek, sokat adhat a fotó hangulatához. Ugyanaz a táj, környezet egészen más érzéseket ébreszt a nézőben, ha napsütésben fotózzunk, mint borult időben. Ha a felhőréteg nem túl vastag és érdekes mintázata van, építsük bele a kompozícióba. A fehér fátyolfelhő szabad szemmel gyönyörű, de vigyázzunk vele, mert a képen egy nagy, világos foltként fog látszani.

Ha a fényképünkön szerepet szánunk a felhőknek legyünk körültekintőek a fénymérő beállításánál. A gép fénymérője biztosan nem jó beállítást fog javasolni, valószínűleg alulexponált lesz a képünk.

Ha esőben indulunk fotózni, akkor a gépünk épségére is nagyon kell vigyáznunk. Nagyon fontos, hogy a felszerelésünket ne érje víz. Ehhez szuper kiegészítőket vásárolhatunk, de készíthetünk mi magunk is.

Az eső remek hangulati eleme a képeknek. Persze nem mindegy, hogy hogyan mutatjuk meg. Az esőcseppek világos háttér előtt nem igazán látszanak, ezért válasszunk sötétebb hátteret. Persze ez nem mindig lehetséges. Dönthetünk úgy is, hogy a képen pusztán érzékeltetjük, hogy esik az eső, például a pocsolyában, patakban mutassuk meg az eső okozta vízgyűrűket.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://fotosuli.blog.hu/api/trackback/id/tr5711690883

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása