Fotósuli

A fényképezés nem boszorkányság

Az akksik és elemek

2016. október 03. 15:09 - Feggaris

A digitális fényképezőgépeknél az egyik érzékeny téma az áramellátás. Ha az áramforrás lemerül, akkor a gépünk használhatatlan. Nem mindegy, hogy milyen áramforrást használunk, akkumulátort vagy elemet. Az sem, hogy mivel töltjük az akkumulátorokat.

14103444_m.jpg

Ha lemerült az akkumulátor a gépben, mielőtt kivesszük azt, mindig elsőként a gépet kell kikapcsolni és azután vehetjük ki belőle az akkukat.

Az akkumulátor kivételekor arra is kell figyelni, hogy a memóriakártyán szereplő képek nem vesznek el, viszont a gép saját memóriájában lévők igen. Ezért mindig mentsünk a csere előtt.

Mindig töltsük fel az akksikat teljesen. Amikor behelyezzük a gépbe, az eszköz legyen kikapcsolt állapotban, nyissuk ki az akkumulátor fedelet és a megfelelő helyre tegyük az akksikat. Úgy zárjuk vissza a fedelet, hogy az elemek vagy akkumulátorok ne tudjanak elmozdulni. Ha mindezzel készen vagyunk, akkor kapcsolhatjuk be a gépet.

Az akkumulátorok tárolására is vannak jó módszerek. Így ajánlatos szigetelőszalaggal letakarni az érintkezőt, vagy olyan tokban kell tárolni, amiben az akkuk nem érnek egymáshoz. A legjobb egyébként, ha tudunk vásárolni tokot az akkumulátoroknak, mert így a fizikai sérülésektől, ütődésektől is meg tudjuk óvni.

A legtöbb digitális fényképezőgép működik egyszerű AA típusú normál ceruzaelemmel. Ezt ma már minden sarkon kapunk, az élelmiszerbolttól kezdve a benzinkútig. Az elemmel működtetés viszont az egyik legdrágább része a fotózásnak. Ezért jobbak a tölthető elemek, akkumulátorok.

Alkáli-mangán elemek jobbak mint a hagyományos szén-cink típusúak, mert ezek nem folynak ki és tovább tartanak.

A lítium elemek nem minden gépben használhatóak. Ezért mindig nézzük meg a gépünk leírásában, használati utasításában, hogy milyen elemet, akkumulátort ajánl a gyártó és igyekezzünk erre az ajánlásra tekintettel lenni. A lítium elemeknek hosszabb az élettartamuk, és könnyűek, a hátrányuk viszont, hogy nem a legolcsóbbak. Továbbá, még egy nagy előnye a lítium elemeknek, hogy az energiájuk a hidegben is kevesebbet csökken, mint a többi elem típusé, így télen a lítium elem a jó választás.

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://fotosuli.blog.hu/api/trackback/id/tr2911707233

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

to:rppapa 2016.10.04. 23:31:33

Ez komoly?
Nem lett volna egyszerűbb annyit írni, hogy nem mindegy, melyik gépben milyen áramforrsát használsz, de az sem, hogy az újratölthető áramforrást (akkumulátor) mivel töltöd.
Hogy melyiknek mi az előnye és mi a hátránya, és melyik akkumulátort hogyan kell tölteni, azt guglizzátok ki, mert innen biztosan nem fogjátok megtudni.
Nyugi, a tandíj vissza nem jár, mert ez a nagyszerű fotósuli ingyenes :)
süti beállítások módosítása