Fotósuli

A fényképezés nem boszorkányság

Milyen objektívet vegyek a dugipénzemből?

2016. június 04. 08:06 - Feggaris

Megvetted a fényképezőgépet, de nem vagy elégedett az eredménnyel?

Mielőtt családi perpatvart generálnál új beruházásoddal, olvass utána, hogy legalább jól válassz! (Mármint objektívet... :-) )

Lehet csúcs-szuper gépvázad, ha az objektíved nem megfelelő, így a váz csak egy doboz. A képet az objektív hívja életre. És persze a fotós, vagyis Te...

Az objektív homorú és domború üveglencsékből áll, amelyek egymás mögött helyezkednek el, méghozzá úgy, hogy a fénysugarakat végül egy pontra gyűjtik össze. Nagyon jó felbontóképességgel kell rendelkeznie, hogy éles képet kapjunk. Az objektíven átjutó fény határozza meg, hogy mennyi fénnyel készül a fotó. Az átjutó fény mennyisége pedig a foglalatba épített fényrekesz nyílásának nagyságától függ. A mélységélesség függ a rekesznyílás nagyságától és az objektív gyújtótávolságától. Az élességet az objektív élességállító gyűrűjével tudjuk beállítani. Vannak autofókuszos objektívek is.

objektívek

Az objektív gyújtótávolsága határozza meg, hogy a témából mekkora fér bele a képbe. A nagyobb gyujtótávolságú teleobjektívek például arra valók, hogy a távoli témát felnagyítsák. A rövidebb gyujtótávolságúak nagyobb látószöget képeznek le. Érdekes paraméter lehet még az objektív közelpontja. Ez határozza meg, hogy mennyire mehetünk közel a témához az élesség megtartásával. A makroobjektívek a legalkalmasabbak erre a célra.

Az objektívek gyújtótávoságát miliméterben adják meg. A gyújtótávolság és az érzékelő mérete határozza meg az objektív látószögét. Az analóg fotózás korában a 24x36 mm-es "filmkocka" (ma fullframe érzékelő méret) volt a leggyakoribb, ezért ehez a mérethez tartozó gyújtótávolság a legáltalánosabb. Ha kisebb érzékelőnk van, APS-C, vagy milc, akkor kisebb lesz a látószögünk is.

Alapobjektív

Az alapobjektív 45 fokos, vagyis körülbelül annyi, mint egy szemünk látószöge. Az alapobjektív természetes hatású képet ad, nem torzít.

Nagylátószögű objektív 

Minden olyan objektívet, aminek gyújtótávolsága 50 milliméternél rövidebb, nagylátószögűnek nevezzük. Ezek elsődleges előnye, hogy a témából nagyobb szeletet tudunk képre vinni. A nagylátószögű objektívek jellemzője a széles képtartomány, mert a látószöge nagyobb. A 28 milliméteres objektív látószöge például 75 fokos ez körülbelül annyi, mint a két szemünké együtt. A 15 milliméteresé pedig már 100 fokos. Ugyanarról a témáról, ugyanonnan készített képek közt óriási különbséget tud a két objektív produkálni.

Teleobjektív

A teleobjektívek gyújtótávolsága 60 milliméter fölötti és elérheti a 2000 millimétert is. Akkor használjuk, ha távoli témáról akarunk a teljes képmezőt kitöltő képeket készíteni. A teleobjektívnek szűkebb a látószöge, ezért annak, amit szabad szemmel látunk, csak kis része kerül a képmezőbe. 

Zoomobjektívek

A zoomobjektívek gyújtótávolsága változtatható, ezért nagyon praktikus, mert nem kell az objektíveket cserélgetni. Méretre és súlyra nagyobbak és nehezebbek, mint a rögzített gyújtótávolságú objektívek, de mivel kiválthat több másikat ezért praktikus a használatuk.

Jó, de akkor milyet vegyek?

 

Ha lehetőséged van rá, menj el a boltba, és próbáld ki! Biztos, hogy ilyet akartál?

Segíthetnek az online leírások is, a fotosuli.blog.hu-n is vannak a témába vágó cikkek, pl. az objektívek fényerejéről, a látoszögről, stb.

 

12 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://fotosuli.blog.hu/api/trackback/id/tr718749072

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Borzasztó Károly 2016.06.05. 14:49:25

Milyen kamerát vegyek? Nikont vagy Canont? A Canon jobb, igaz?

Ződ2000 · http://egzostive.com 2016.06.05. 15:42:52

Én is pont egy ilyen dilemmával nézek szembe, de valahogy semmivel sem jutottam előrébb.

Én úgy látom, hogy a neves márkáknak vannak modellsorozataik és a sorozaton belül is a generációk lényegesen eltérnek, vagy tudásban vagy méretben. Tehát a Nikonnál pl kapható a 3100 és a 3300 is és az árkülönbségnek nem az az oka hogy ki akarják üríteni a raktárat.

Én pl tökre nem értem hogy miért kéne kiadni a nagyobb (nem full frame-es) Nikonokért kétszer annyit...

Mint sóher hobbifotós, kicsit meglepett hogy a gyári 18-55-ös optika mennyire fapados és mennyire nincs rajta pl zoom (jó értem, a tükörrweflexesnél a mpixel valódi részletességet jelent).

Viszont kapható a Nikon ház külön is (legutóbb egész jutányosan), és a két nagy objektívgyártó a gyári 18-55ös árárárt komolynak tűnő objektíveket ad.

Ezekről itthon nem sokat olvastam még...

Én valami ilyesmiben reménykedtem a címre kattintva....

mpl 2016.06.05. 15:52:40

Az objektív a képet nem egy pontba, hanem egy síkba vetíti.
Ez a filmsík.
Az képalkotó fény mennyiségét a rekesz ÉS a megvilágítási idő határozza meg.
Az objektív fényerejét a az objektígy építési hosszának ÉS a legkisebb lencs átmérőjének viszonyszáma szabja meg. ( létezik 1:0,8 fényerejű objektív is)
A mélységélesség (élességi mélység) csak a rekesznyílás átmérőjétől függ, de minden gyújtótávolságnál másba mérethatára.
Azt, hogy mi fér a képre, a látószög határozza meg, nem a gyújtótávolság. (Az egyébként szintén egy viszonyszám, ami azt jelöli, hogy az adott objektívet egy meghatározott gyújtótávolságú lencsével lehetne kiváltani.)
Nagylátószög: a képátlónál kisebb gyújtótávolságú objektívek.
Teleobjektív: a képátlónkétszeresénél nagyobb gyújtótávolságú objektívek.
Az 50 mm semmiképpen nem mérvadó, mert az CSAK a 24x36 mm-es viszonyban értelmezhető.
Egy 50 mm-es objektív középformátumnál (pl. 6x6 cm) már enyhe nygylátó, ott 90 mm az alapobjektív gyújtótávja.
Az objektívek súlya nem mérvadó, a Leica fic 2000 mm-es objektívje majdnem négy kilo.
A zoom kényelmesebb, de cserébe a rajz minősége rosszabb, mert e 'lebegő lencsetag' minőségromlást eredményez.
A zoomokban általában 17-21 lencse van három csoportban, a középső csoport a lebegő, azzal változtatjuk a gyújtótávot. A fix objektívek rajza mindig jobb, cserébe drágák is.

mpl 2016.06.05. 16:34:23

Szívesen.
Elnézést a hibákért, de a telefon kicsi, a kezem meg nagy :-)

fotosuli · http://fotosuli.com 2016.06.05. 16:35:31

@Borzasztó Károly: Ízlés dolga, ebben attól tartok Neked kell meghozni a döntést :-).

protézisesh 2016.06.05. 21:20:56

@mpl: ez mond okossag, de az objektiveket a mai napig nem latoszoggel, hanem gyujtotavolsaggal nevezik, megbedig a "standard" 24x36mm-es "filmkockahoz" viszonyitva. Mellesleg ennek a 24x36os kockanak az ATLOJA 50mm, vagyis az az objektiv, aminek 50mm a gyujtotavolsaga, az a se nem tele, se nem nagylatoszogu obi.

Ami sokkal erdekesebb (es ez mar ablohhernek szol), hogy 18-55, 28-80, 70-300, stb fokuszu zoom-objektivek millioszamra vannak. De ezek kozul a 100eFt alattiak tobbnyire f5.6-ot tudnak, vagyis csak napsutesben hasznalhatoak....

Azt 1 masodperc alatt be lehet loni, hogy a vazhoz kapott x-y atfogasu zoomobjektiv eleg-e, vagy sem. Akarsz-e nagyobbakat zoomolni, vagy sok lakasbelsot fotozol, amihez kell a nagyobb latoszog.

De ha az anyagi lehetosegeidhez merten a legnagyobb fenyereju (legkisebb f-szam) objektivet valasztod, nem kovetsz el hibat.

protézisesh 2016.06.05. 21:23:10

@Borzasztó Károly: ha ez nem trollkodas, a valasz akkor:
Mercedes vagy BMW?
Stihl vagy Husqvarna?
Yamaha vagy Kawasaki?

A Nikon es a Canon kb ugyanazt tudja. Tapogasd vegig mindkettot, aztan vedd meg a szimpatikusabbat.

mpl 2016.06.05. 21:28:13

Ha elolvasod, amit írtam, akkor kiderül, hogy ugyanazt írtuk, de azt is, hogy sehol nem írtam azt, hogy a látószög szerint osztályoznák az objektíveket. (egyébként, az emberi szem látószögének a 60mm-es objektív felel meg 24/36-nál és emlékeim szerint a képátlója 48 mm, de most nem számolom ki a leica kocka átlóját, ez legyen a holnapi házi feladat)

Ződ2000 · http://egzostive.com 2016.06.05. 22:12:24

@fotosuli: köszi, ezen el fogok egy picit lógni.
Mivel nem akarok egy vagyon rákölteni olyan objektív kellene amivel elboldogulok az otthoni családi rendezvényeken a nyaralásokon és ha kell vmi a blogra, mondjuk ha fedett kiállításokra mennék.

Eddig leginkább a látőszög alapján kerestem objektívet és a pl a AF 70-300mm F/4-5.6 Di LD Macro 1:2 számból én csak a 70-300 alapján keresetem, mert azt gondoltam a zoom megfelelőjének.

De nyilván valamit rosszul csinálok mert pl @mpl: kommentjénél az első pár sor után elvesztem. :)

mpl 2016.06.06. 07:23:59

Nem olyan bonyolult :-))
Csak elsőre tűnik nehéznek.
(Persze, nekem könnyű, 30 év és tanítottam is:)
süti beállítások módosítása